Om oss

Kvarteret Campus Allegro består av byggnader från fyra århundraden i staden Jakobstads absoluta kärncentrum.

Ta del av vårt stora utbud av utbildningar och förverkliga dina drömmar!

Yrkeshögskolan Novia

I Jakobstad finns yrkeshögskolan Novias institution för konst och kultur. Campus Allegro erbjuder mångsidiga studier inom musik, musik- och scenkonstpedagogik, konst, foto och design. De olika utbildningarna samarbetar ofta inom olika kreativa projekt. Här utbildar vi framtiden inom konst- och kulturbranschen!

Novia ordnar också kurser inom ramen för Öppna yrkeshögskolan och hela verksamheten sker på svenska och engelska.

Novias forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet (FUI) arbetar tätt ihop med näringslivet och medborgarsamhället i regionen. Novia FUI i Jakobstad är specialiserad på konst och kultur, utbildningsutveckling, utveckling av den tredje sektorn/medborgarsamhället samt hållbarhetsfrågor. Vid Novia i Jakobstad finns ca 360 studerande och ca 40 anställda.

Centria

Vår enhet i Jakobstad kännetecknas av en internationell atmosfär. Vi är trespråkiga och pratar finska, svenska och engelska med våra 350 studerande och våra samarbetspartner. Du kan studera till tradenom på finska eller engelska och till IT-ingenjör på engelska. Vi ordnar kortare fortbildningar utgående från regionens och näringslivets behov.

Vår forsknings-, utvecklings-, och innovationsverksamhet arbetar tätt ihop med näringslivet och samhället. Verksamheten omfattar utveckling av företag och tredje sektorn, dataskydd och -säkerhet, robotisering och automation samt hållbarhets- och delaktighetsfrågor.

Det är populärt att träffas hos oss. Du kan hyra utrymmen för seminarier, föreläsningar och kreativa event. Som företagare eller distansjobbare kan du välja mellan olika flexibla kontorslösningar i en inspirerande arbetsmiljö.

Yrkesakademin i Österbotten

I Jakobstad erbjuder YA två olika grundexamina inom kultur samt möjligheten att utbilda dig till endera musiker eller utövare av visuell framställning. Vi erbjuder också yrkesexamen i musikproduktion. Vårt bolag Edunova Ab erbjuder bl.a. integrationsutbildning på svenska och finska.

Campus Allegro utgör en kreativ och stimulerande studiemiljö för alla våra utbildningar där våra skickliga och engagerade lärare hjälper dig som studerande att uppnå dina målsättningar. Vi har totalt ca 150 studerande (100 inom yrkesutbildningen och 50 på Edunova Ab) och ca 20 anställda.

Wava-institutet

Vid Wava-institutet kan du, barn, ung eller vuxen, studera musik, bildkonst, dans och teater målinriktat enligt läroplan. Därtill erbjuds musik för småbarn, också kallad musiklekis, samt projektbaserad ordkonstundervisning. Även om största delen av våra elever är barn och ungdomar, erbjuder vi också vuxna möjligheten att ta lektioner med våra duktiga lärare enskilt, i band eller kör via institutets öppna avdelning.

Varje vecka deltar över 800 elever från Jakobstad, Pedersöre, Larsmo och Nykarleby i Wava-institutets flerspråkiga verksamhet under ledning av fler än 40 lärare.

Jakobstads Sinfonietta

Jakobstads Sinfonietta fungerar som utbildningsorkester för studerande vid musikutbildningarna som verkar i Campus Allegro. Studerande vid Wava-institutet, Yrkesakademin i Österbotten och Yrkeshögskolan Novia får en stor del av sin orkester-, band- och ensemblepraktik via Sinfoniettans verksamhet.

Via Sinfoniettan får studerande möjlighet att spela tillsammans med erfarna, professionella musiker i varierande sammanhang. Sinfoniettan är en flexibel enhet, som med sin verksamhet eftersträvar att vara en central del av den österbottniska kulturvardagen.